De eerste (MMA-)Grappling les in Drunen! Wat is het verschil met Braziliaans Jiu-Jitsu ofwel BJJ? (+foto’s!)

Gisteren de tweede les bij Silverback Jiu-Jitsu Drunen, een stuk minder spannend en gelukkig een aantal bekende en weer nieuwe gezichten op de mat. Wat fijn dat ik support krijg van andere teamgenoten van Team Babytank om zo te zorgen dat er wekelijks ook voldoende ervaring op de mat staat. Dat waardeer ik!

Takedown / slam vanaf de rug

Het is No-Gi (geen-pak) ofwel Submission Grappling en iedereen is dus in sportbroek en rashguard/T-shirt. Ik heb lang nagedacht hoe ik zou beginnen in Drunen, vandaag de dag is MMA namelijk echt populair aan het worden en de makkelijkse weg zou zijn om alleen lessen zonder Gi aan te bieden. Zo’n ‘pyjama’ word toch al snel geassocieerd met karate, judo en taekwando en kan voor een drempel zorgen? “Wat heb je aan zo’n ding, dat heb je normaal toch ook niet aan??”

Knee on Stomach control

Zelf sta ik er neutraal in, ik vind dat elke zelfrespecterende Braziliaans Jiu-Jitsu school lessen met Gi aan moet bieden maar tegelijk realiseer ik me ook dat je als Gi-vechter soms wel heel erg gewend kunt raken aan de grip die je op je trainingspartners hebt. Dat is niet altijd realistisch, zeker niet als je jezelf op straat moet verdedigen (al dragen we 60%-70% van het jaar een trui of jas haha). Je hebt het in feite zelf in de hand, ik hou namelijk ook met Gi-sparren altijd rekening met de kans op stoten of ellebogen, al doen we dat in training natuurlijk niet. We focussen op positionele dominantie, het is namelijk lastig slaan als je op je rug ligt met iemand bovenop je. En tegelijk is het wanneer je totale controle over je tegenstander hebt makkelijk om een stoot of elleboog toe te voegen, als die noodzaak er is.

Rear naked choke + body triangle vanaf de rug

Nu kun je ter discussie stellen of alle vechtsport 100% nuttig ‘moet’ zijn in zelfverdediging. Je kunt ook gewoon voor je plezier trainen toch? Hoe vaak beland je als normaal mens nu in een gevecht, daar hoef je geen 2-3x per week voor te trainen want vaak kun je het ook gewoon met woorden oplossen. Zo niet, dan is bij een takedown, worp, armklem of verwurging wel of geen Gi dragen eigenlijk irrelevant. Maargoed je wil natuurlijk ook niet helemaal doorslaan in sport Jiu-Jitsu en daarmee het zelfverdediging aspect compleet loslaten waardoor het meer een spel wordt. Iets wat je bij veel BJJ scholen in mijn ogen wel ziet gebeuren. Braziliaans Jiu-Jitsu is oorspronkelijk ontwikkeld als een vechtsport voor zelfverdediging en dat moet je altijd in gedachten blijven houden, of dat nu met of zonder Gi is, dat maakt voor mij niet uit.

Guillotine choke vanaf de guard

Het mooie van de Gi vind ik dat het spel een stukje vertraagd wordt en dat kracht en explosief bewegen ineens minder nuttig is. Je krijgt dus méér tijd om te werken aan het onder de knie krijgen van de techniek. Dus ookal ben je veel zwakker dan je partner, dat verschil verdwijnt gedeeltelijk met de Gi aan. Techniek overwint vrijwel altijd. Daarnaast moet je veel alerter zijn op aanvallen omdat Gi-vechters je pak gebruiken als hulpmiddel om je af te laten tikken. Ontsnappen is daarbij ook voor de sterkere onder ons ineens véél moeilijker, hierbij is techniek dus opnieuw de doorslaggevende factor..

Kimura armlock vanaf de guard

Alles bij elkaar meer dan genoeg stof tot nadenken denk ik zo, mijn besluit is daarom ook dat we béide gaan doen. Ik gok erop dat ik de mensen die ik op de mat krijg kan overtuigen van het nut om te trainen in beide varianten. Het complimenteert elkaar namelijk enorm. En ziet iemand dat na een tijd trainen niet in, dan heb ik daar uiteraard begrip voor en zijn er vast andere sportscholen die beter passen.

Elke maandag om 19.30uur: (MMA-) Grappling

Elke woensdag om 19.00uur: Braziliaans Jiu-Jitsu

Iedereen is welkom voor een proefles. Meld je aan via dit formulier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: