A.s. zaterdag: Khabib Nurmagomedov “Een ode aan het grondgevecht!”

Corona of géén Corona de UFC gaat gewoon door en ik zit al dagen gekluisterd aan YouTube voor de UFC Countdown, UFC Embedded’s en Khabib’s eigen kanaal. Content en breakdowns in overvloed want wie gaat er nou winnen aankomende zaterdag 20.00uur?! Khabib of Justin Gaethje?

Waar ik ook kom mensen stellen de vraag, wat denk jij Mike? Dat zegt al een hoop over de populariteit van deze man die in een paar jaar tot ongekende hoogte is gestegen. Letterlijk over de rug van sterren als McGregor!

De scenario’s van dit gevecht voorspellen is eigenlijk heel makkelijk want de gene die wint zal dat waarschijnlijk op een hele overweldigende manier gaan doen. Het kan eigenlijk bijna niet zo zijn dat het gelijk op gaat voor 5 rondes en dat wij nagelbijtend wachten op het antwoord van de jury..

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf de eerste jaren mijn twijfels heb gehad bij Khabib, het was voor mij als grondvechter namelijk bijna té mooi om waar te zijn! Een vechter met een ongekende conditie, wilskracht en mentale focus die IEDEREEN naar de grond haalt en zoals hij zelf vooraf al zegt ‘smashed’. Eigenlijk weinig staande skills, een beetje wild zelfs, trapt vrijwel nooit en iedereen weet vooraf wat zijn plan is! Alleen niemand kan het tegenhouden! Elke partij hoopte ik dat hij zou winnen, maar in m’n achterhoofd dacht ik steeds ohhhhh als dit maar goed blijft gaan!

Het is namelijk bijna alsof we terug naar de jaren ’90 gaan, toen je met 1 specialisme nog UFC kampioen kon worden. Tuurlijk is Khabib geen amateur in het staande gevecht maar ik durf te zeggen dat een goede A-klasse kickbokser hem in dit opzicht al voorbij streeft.

De angst om naar de grond gehaald te worden en het onvermoeid continu aan elkaar blijven ‘ketenen’ van zijn takedowns laat zijn tegenstanders hélemaal vastlopen in hun eigen spel. Ze durven niet meer te trappen, hebben geen commitment meer in de aanval met stoten, worden zélf wel geraakt en gaan alleen nog maar achteruit. Op de grond willen ze zó graag opstaan dat ze zich helemaal (moeten) opblazen om niet ronde na ronde op hun zij tegen de kooi overweldigd te worden met stoten en druk van bovenaf. De meeste geven uiteindelijk uit wanhoop de rug en een verwurging op of kunnen het simpelweg niet meer tegenhouden.

Dan nu Justin Gaethje, je zou hem bijna een veredelde straatvechter willen noemen tot je in zijn laatste partijen de evolutie zag ontstaan. Niet meer met een betonnen kop een stoot pakken om er een te geven maar ineens het hoofd bewegen, op de tenen door de kooi, niet meer 200% inzet bij elke klap maar technisch kiezen waar en hoe hij z’n tegenstanders ontmanteld.

Een leven lang getraind in folkstyle worstelen op de Amerikaanse scholen. Niet zozeer aanvallend maar juist defensief een van de betere worstelaars in deze gewichtsklasse! En zeker de beste die we ooit tegen Khabib hebben gezien. We hebben het alleen bijna nooit in praktijk binnen de UFC kunnen ervaren omdat Justin in het staande gevecht meer KO en Fight of the Night bonussen heeft dan gevechten!

Je had het niet beter kunnen schrijven dus ik zit zaterdag met natte handen op de bank. Dit is mijn Ajax-Feyenoord! Inmiddels durf ik niet meer tegen Khabib te wedden en wat zou ik graag willen dat hij ons als grondvechters opnieuw trots maakt.

Ik vind het namelijk héérlijk dat ik al een paar jaar niet meer uit hoef te leggen waarom het zo effectief is, daar heeft hij al voor gezorgd! Maar ook nu denk ik weer; als het verdorie maar goed blijft gaan! Want Justin kan wel eens het Kryptonite zijn, mijn vermoeden is alleen dat zijn kaars na een paar rondes snel zal doven. Al zit een KO stoot natuurlijk altijd in een klein hoekje.. Afwachten dus maar 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: